Iniciam nova temporada del projecte EL TRESOR DE LA MEMÒRIA


El projecte EL TRESOR DE LA MEMÒRIA és un recull de la memòria oral dels padrins i padrines de Mallorca. El projecte ha estat creat i dissenyat des de la Casa Pare Ginard. Museu de la Paraula com una iniciativa intergeneracional i didàctica, que implica les generacions més joves en la tasca de recerca i recopilació d’aquestes fonts orals.

Així, la finalitat del projecte és doble:

- D’una banda, aconseguir enregistrar els testimonis orals de persones majors de Mallorca, per tal de conservar el llegat oral que forma part de la seva memòria.

- D’altra, transmetre als joves la importància cultural d’aquest llegat, la necessitat de recopilar-lo, conservar-lo i difondre’l, i implicar-los activament en la tasca de recopilació.
EL TRESOR DE LA MEMORIA planteja desenvolupar aquest treball gràcies a la implicació, directa o facilitadora, de diversos agents, actors i col•lectius:

- L’IMAS (Institut Mallorquí d’Afers Socials)
Departament de Benestar i Drets Socials del Consell de Mallorca
Les sessions d’entrevistes a testimonis i enregistraments es realitzaran en el marc dels tallers d’Estimulació Cognitiva que s’ofereixen dins del programa de suport psicosocial i educatiu a l’envelliment que desenvolupa l’IMAS a tots els pobles de Mallorca.
Inicialment, el projecte es planteja treballar específicament en l’àrea geogràfica del Pla de Mallorca (2017) per anar creixent a altres localitats a mesura que es consolidi el programa.

- IES Sineu i IES Porreres
Conselleria d’Educació, Govern de les Illes Balears
Prèviament a les sessions d’entrevistes als testimonis, es realitzaran tallers formatius als alumnes de 3r i 4t ESO dels IES Sineu i Porreres. Els tallers inclouran continguts relatius als llegats a recopilar, d’una banda, i d’altra formació específica en relació a la tècnica de l’entrevista i l’enregistrament audiovisual.

- Sa Galania. Art, cultura i mediació
La coordinació del projecte i la mediació i monitoratge de les sessions anirà a càrrec de l’empresa especialitzada Sa Galania. Art, cultura i mediació, impulsada per dues professionals amb una llarga experiència en el sector: Mar Barceló i Rosa Garcia.
Sa Galania és un organisme dedicat a construir experiències educatives vinculades amb les pràctiques artístiques i culturals. Es treballa a partir de processos col•laboratius a llarg termini i a partir d'accions puntuals amb la intenció de generar noves relacions i significats. Mar i Rosa seran les mediadores encarregades d’impartir els tallers als IES, les sessions preparatòries a les classes de l’IMAS i coordinar les sessions d’enregistraments.

- Tramuntana Comunicació audiovisual
Al capdavant d'aquesta productora audiovisual hi trobam a Cristian Pons Col, especialista en serveis audiovisuals creatius de tots els formats i especialista en vídeos de caire social i d'aventura.